Miért jó turkálókba járni?

július 21, 2015

Mindenkinek más és más kép él a fejében a használtruha-üzletek kapcsán. Vannak, akik úgy tekintenek rá, mint koszos, szakadt, rossz minőségű ruhák halmazára, másoknak viszont igazi kincsesbánya. A köztudott negatívumok helyett viszont ezúttal igyekszem a turkálók pozitívumait összegyűjteni, bebizonyítva (vagy legalábbis megpróbálom), hogy ha nem is érdemes feltétlenül a teljes ruhatárunkat innen beszerezni, olykor igenis érdemes betérni.

Δ Nem jön veled szembe az utcán
A turkálók egyik nagy előnye, hogy nagyon sok egyedi ruhát találhatsz, ha elég szemfüles és/vagy kitartó vagy. Nem egy kedvenc darabom innen származik, például a fekete blézerem, aminek a hátulján egy macskafej és egy MEOW! felirat díszeleg. Mondanom se kell, hogy soha nem láttam senkin ehhez hasonlót, viszont nem egy dicséretet sikerült bezsebelnem, ami után rögtön következett a hol vetted? kérdés. Ha pedig igazán szerencsés vagy, nemhogy egyedi, de igazi vintage darabokat is kifoghatsz.

Δ Bátrabb lehetsz
Ez valamennyire összefügg az előző ponttal, ugyanis sokszor egy-egy darab hiába egyedi, túl soknak tűnhet, az alacsony ár miatt mégis nagyobb eséllyel landol a kosárba. Ennek köszönhetően könnyedén kísérletezhetünk élénk színekkel vagy bolondos mintákkal, amiket teljes bolti áron nem mernénk bevállalni. Mert ha nem is fogja ruhatárunk szerves részét képezni, ha csak olykor-olykor hordjuk, már megérte. Így kiléphetünk a komfort zónánkból anélkül, hogy több ezret költenék egy-egy különleges darabra.

Δ Nem ér meglepetés első mosáskor
Ezt az előnyét elsősorban húgom példáján keresztül tapasztaltam meg, akinek már nem egy ruhája megbánta, hogy első mosáskor a színek összefolytak vagy kifakultak. Ez természetesen szerencse kérdése is, meg aztán újonnan vett ruhák is lehetnek rossz minőségűek, hiába kerül 9 ezerbe. De mivel a használt ruhák már átestek egy-két mosáson, kisebb esély van rá, hogy otthon meglepetések érnek.

Bershka 39.99  (12 000 Ft) ||  € Asos 30.14 € (9000 Ft)
Δ Aktuális trendeket is megtalálhatsz
Mint tudjuk, a divat ismétlődik, épp ezért nagy valószínűséggel találhatsz örök klasszikus és újra divatba jött darabokat is. Blézer, ceruzaszoknya mellett például könnyű rábukkanni a mostanság egyre divatosabbá vált túlméretezett farmerdzsekikre vagy iskoláslány stílusú kockás szoknyákra. És míg egy szakadt farmerdzseki újonnan több, mint 10 ezerbe is kerülhet, használtan akár 1000 forintért is találhatunk hasonlót.

Δ Márkás, új cuccok alacsony áron
A közvélekedéssel szemben, miszerint csak régi, kibolyhosodott ruhák vannak a használtruha-üzletekben, tévedés. A megfelelő helyeken gyerekjáték hibátlan állapotú, nem egyszer új, címkés darabokat találni, amikről senki meg nem mondaná, hogy turiból származnak. Aztán ott van a megannyi márkás ruha, mint Zara, H&M és persze azok, amelyek nálunk nem is kaphatóak, mint a New Look és személyes kedvencem, a Topshop.

Δ Átalakíthatsz
Ez a pont elsősorban azoknak kedvez, akik tudnak varrni, ők ugyanis könnyedén átalakíthatnak egy túlméretezett, formátlan, ugyanakkor nagyon jó anyagú ruhát csinossá, aminek aztán mindenki a csodájára fog járni. Viszont annak se kell megszeppennie, aki amatőr módon bánik a tűvel és cérnával, van pár egyszerű módja annak, hogy felturbózzuk újonnan vett szerzeményünket vagy a szekrény alján porosodó megunt darabjainkat - de erről majd egy későbbi posztban.

Δ Egyszerűen olcsóbb
Végezetül nem hagyhatom ki a valószínűleg legköztudottabb dolgot a turkálókkal kapcsolatban; az árakat. Mert valljuk be, nem mind vallhatjuk magunkat szerencsés lottónyertesnek, épp ezért meg kell gondolnunk, mire mennyit költünk. Akik ugyanis hozzám hasonlóan szeretik rendszeresen meglepni magukat új cuccokkal, azoknak nagyon jó lehetőséget biztosítanak a turkálók, amiknek köszönhetően alacsony áron is képesek vagyunk szép, jó minőségű ruhákat beszerezni.


kép forrás: freejpg.com.ar

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Nekem is meghoztad a kedvem a turizáshoz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon örülök neki! ^__^ Szerintem mindenképpen megéri olykor benézni, tényleg nagyon sok jó cuccot lehet találni egész olcsón, csak kicsit talán több türelem kell hozzá.

      Törlés
  2. Hű de kedvet kaptam hozzá :)

    VálaszTörlés