Hálószoba inspiráció filmekből

július 31, 2015

Mindig úgy gondoltam, hogy a filmek remek inspirációs lehetőségek, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Arról nem is beszélve, hogy elsődlegesen maga a történet mennyire inspiráló tud lenni. Ezúttal viszont nem fogok filmelemzésekbe és üzenetkeresésekbe merülni, helyette néhány (számomra) inspiráló hálószobát szeretnék bemutatni. Hogy ne essek túlzásba és mutassam meg egyszerre az összes álomszobámat, mert akkor bizony holnapig itt ülnénk, most csak két filmet hoztam, amikben a közös jegy a szobák vintage jellege. Mert van valami bája az időutazásra invitáló molyrágta textíliáknak és kopott bútoroknak, nem igaz?


Álmodj rózsaszínt

Ez volt az a film, amiben annyira lenyűgözött a főhősnő stílusa, hogy szinte végig tátott szájjal bámultam és szipogva irigykedtem, hogy nekem sose lesz ennyire menő szobám és gardróbom. És ha film címe nem lett volna elég beszédes, a képeket nézve egyértelművé fog válni, hogy a rózsaszín valóban nagy teret kap. Viszont szerencsére nem esik át a ló túloldalára, az összhatás ízléses marad hála a pasztellárnyalatoknak és, hogy más színekkel is keverve van.
Mindig is gyengéim voltak az ilyen ablak előtti heverők (van ezeknek külön neve?), így természetesen ez az egyik kedvenc részletem. Ha lenne egy ilyen kis zugom, egész biztosan ott tölteném a teljes napomat olvasgatva és filmet nézve, annyira hangulatos. Persze meg lehet próbálni rekreálni legalább a hangulatot oly módon, hogy az ablak egyik oldalára egy nagy, kényelmes, virágos pléddel díszített fotelt raksz, a másik oldalra pedig egy kis szekrényt, ahol a rajzfüzeted és kedvenc könyveidet tárolhatod. Tökéletes kreatív, inspiráló sarok lesz.
De nézzük, hogy érhetsz el hasonló stílusú szobát átépítés vagy bútorok átrendezése nélkül. Először is le kell szögeznem hogy ha ilyen irányba szeretnél elmozdulni, könnyedén találhatsz a nagymamádnál néhány apróságot, ami jól fog illeni a szobába, például egy menő csipkés függönyt. 
Tudjátok, még mit találhattok a nagyszülőknél? Egy hímzett virágos kis terítőt. Oda se neki, ha azt mondják, túl fiatal az ember lánya ilyenhez, ha találsz egyet, ami tetszik, használd egészséggel, a lényeg, hogy neked tetsszen. Ha viszont túl soknak érzed, teljesen rendben van, ezermás vintage tárgyat találhatsz, amivel feldobhatod a szobád. Például egy csipkés párnahuzat vagy pléd, hozzá pár gyertya és szép képkeret mind-mind megadja azt a pluszt. 
Muszáj külön megemlítenem, mennyire tetszik az éjjeliszekrény elrendezése. Szeretem a régi fényképeket ábrázoljon az egy szeretett családtagot vagy egyszerűen csak legyen abszurd. Egyébként, ha vonzanak a nosztalgikus dolgok, egy régi rádió is jó szolgálatot tehet, főleg az éjjeliszekrényen, mert így rögtön zenével kezdheted a napod. Ami pedig a telefont illeti, ha valóban egy régi színesre fáj a fogad, javaslom a Vaterát és társait, mert láttam ott már hasonlót - amit azóta is bánok, hogy nem vettem meg.
Mivel a filmben főhősnőnk a ruháit is maga készíti és alakítja át, könnyen el tudom képzelni, hogy a szobájában is elvégzett néhány finomítást, hogy a saját ízlésére formálja. Épp ezért hozzáadtam egy pár fogantyút, amivel fel lehet dobni bármelyik megunt szekrényt. De ha úgy érzed, hogy már kellően sok rózsaszínt halmoztál fel a szobában, nyugodtan autentikusabbá teheted más színű tárgyakkal - a filmben például a bútorok zöldek, de a virágos díszítésnek köszönhetően harmóniában van a szoba többi részével. 
Beszéljünk még a tárgyak elhelyezéséről. Látható, hogy a szoba nem az a minimalista, rendezett fajta, ahol mindennek megvan a maga doboza és tálkája. Rengeteg apróság van elől hagyva, ami összességében otthonos benyomást kelt. Jó ötletnek tartom például, ha a láncok, napszemüvegek valamilyen módon elő vannak hagyva. Felakaszthatod őket tükörre, falra illeszthető ékszertartókra vagy akár egy szögre felakasztott ruhafogasra is.
1) Vezetékes telefon Conrad 3690 Ft
2) Képkeret Ikea 995 Ft
3) Két darabos fogantyú H&M 1490 Ft
4) Rózsaszín doboz H&M 1990 Ft
5) Gyertya Kika 1499 Ft
6) Fonott kosár Jysk 3690 Ft
7) Pamut díszpárnahuzat: H&M 2900 Ft
8) Horgolt takaró Zara 37995 Ft
9) Asztali lámpa Ikea 8990 Ft



Öngyilkos szüzek


A 70-es évek amerikai külvárosában játszódó tragikus történetben a Lisbon lányok gyakorlatilag a lakás foglyai, épp ezért a hálószobájuk különös fontossággal bír, itt hozzák létre a saját kis világukat. Egy romantikus, álmokkal teli helyet, amit meg lehet még bolondítani némi miszticizmussal, asztrológiával, hogy egy szinte nem is evilági menedéket nyújtson.
Ez a szoba sokkal letisztultabb, a domináns fehér színnek, régi bútoroknak és virágmintáknak köszönhetőn pedig igazán romantikus benyomást kelt. Mindemellett nem kell gyermeteg éned se rejtegetni, nyugodtan elől hagyhatod plüssfigurádat vagy régi játékaidat. A háttérben levő óriáskerék is nagyon jól kiegészíti a szobát, amit helyettesíthetsz egy hintalóval is. Az se baj, ha színben nem passzol, némi festéssel és díszítéssel csodákat művelhetsz.
Úgy gondolom, hogy jól illik egy ilyen szobához az is, ha fel van akasztva egy csipkés vagy legalábbis könnyed, áttetsző anyagú ruha. Egyrészt lehet vele büszkélkedni, másrészt magunk is nap mint nap gyönyörködhetünk kedvenc ruhánkban, ami tökéletesen megállja a helyét a szoba egyik díszeként is.
Hiába nincs minden szépen, tudatosan elrendezve, összességében stílusosan néz ki ez a fajta zsúfoltság. A tárgyak összhangban vannak és csak azt bánom, hogy ha én elől hagyom a dolgaim, az soha nem néz ki ennyire ízlésesen. Nálam minden eldől és az egészet ellepi a blokkok  és különböző papírcetlik halmaza. Itt viszont papírszemét helyett dísztárgyak keverednek. Egyrészt ott van a mintás legyező, a felakasztott nyaklánc, másrészt pedig a szintén gyermeteg énünket megmutató apró matricák.
És hogy miket érdemes kint hagyni? Régi parfümös üvegeket, ecseteket, néhány szép ékszert, temérdek mennyiségű gyertyát színre és méretre való tekintet nélkül, néhány szál virágot, régi könyveket, esetleg egy zenedobozt. De az az igazság, hogy ha hasonló stílusú szobát szeretnél, legkönnyebben a bolhapiacon találhatsz hozzá apróságokat vagy akár a korábban már említett hintalovat, hacsak nincs valahol a padláson egy elkallódva.
A vallásos tárgyú szobadíszek fontos szerepet kapnak, legyen az egy rózsafüzér, kereszt vagy bármilyen szentet ábrázoló ikon, szobor. Én viszont tartom magamat ahhoz, hogy ilyet tényleg csak az rakjon ki, aki vallásos, divatból semmiképp sem. Ha pedig a stílus tetszik, de nem tartod magad vallásosnak, akkor válassz bármilyen más porcelán szobrocskát, hasonló hatást tudsz elérni vele.
A fali illetve ajtó díszeket se hagyhatom ki, jóllehet a korábban már említett ruha is tekinthető annak. Két út áll előtted (legalábbis, ha a filmből merítesz); régi festmények a falra, például egy virágos rétet ábrázoló, vagy a saját rajzaid, kedvenc képeid, egy levél, csillagképeket ábrázoló nyomtatványok, amik a falak és az ajtó díszévé is válhatnak. 
Kis gyertya Jysk 500 Ft
Virágos gyertya Zara 4996 Ft
Üvegváza szett H&M 2990 Ft
Parfümös üveg H&M 1990 Ft
Fehér szekrény Ikea 99990 Ft
Matrica Ebay 560 Ft
Vállfa Jysk 1290 Ft
Plüss nyuszi Zara 6995 Ft


Nektek volt már olyan film, amiből inspirációt tudtatok meríteni a szobátokhoz? :)

You Might Also Like

0 megjegyzés